Kosovaarse psychotherapiestudenten studeren aan de AIHP van 19-25/09/2016

Kosovaarse psychotherapiestudenten studeren aan de AIHP van 19-25/09/2016

In januari 2015 werd de AIHP, door Prof. Enver Cesko, gevraagd om les te geven in zijn 4-jarige psychotherapie opleiding (modaliteit: Positive Psychotherapy) in Pristina-Kosovo. Het thema was autismespectrumstoornissen en andere ontwikkelingsstoornissen in comorbiditeit met ASS.

In de week van 19-25/09/2016 komen 15 van deze Kosovaarse studenten enkele ASS – Masterclasses volgen aan de AIHP. Naast een academische scholing staan ook werkbezoeken op het programma. (De AIHP zoekt nog steeds studenten met een auto, om mee in het transport van de Kosovaren te voorzien en enkele activiteiten – professionele en toeristische – mee te begeleiden.)

Zoals u wellicht weet, is de maatschappelijke situatie in Kosovo nog steeds erg schrijnend. De resterende tekenen van het gewapend conflict op de Balkan (1996-1999) zijn nog overal in het straatbeeld aanwezig, alsook erg zichtbaar in het affect van de bevolking. Psychotherapeuten en psychologen krijgen nog dagelijks te maken met de gevolgen van primaire -, secundaire – en tertiaire traumatisering. Gelukkig begint zich een langzaam humanitair herstel te manifesteren maar er is een groot tekort aan financiële middelen om ingezet te worden voor de therapie en therapieopleidingen (masters werken er aan een uurloon van minder dan 8 € per uur, dokters in het ziekenhuis hebben een maandloon van 500 €). Zeer loyale masters in de psychologie/psychotherapie beslissen om zich, bijna kosteloos, in te zetten voor hun eigen bevolking, in plaats van een buitenlandse carrière na te streven.

Prof. Enver Cesko, zal bij wijze van tegenprestatie, onze studenten, een initiatie geven in zowel Positive Psychotherapy als Body Psychotherapy.

Ipad-505